FacebookTwitterVKontakteПідписатися на RSS

ЗРОСТАЄМО ЗДОРОВИМИ

/Files/images/4_тиждень.jpg/Files/images/35942562.jpg

Азбука здоров’я

Спробуйте подати на стіл зразу все, що дитина з’їдає протягом одного дня: стане тісно тарілкам, склянкам, блюдечкам. А виділіть з щоденного раціону тільки вітаміни, то матимете всього невеличке зернятко. І от без цього зернятка їжа втратить свою поживність. Більше того — без вітамінів навіть найдужча людина почне хворіти, у неї псуватимуться зуби, погіршуватиметься зір...

Менше ста років тому вчені розгадали цікаву таємницю.

З різних овочів, м’яса, молока, жиру вони зуміли виділити небачені досі речовини. Позначили їх буквами латинської азбуки. Речовину, відсутність якої викликає послаблення зору, назвали вітаміном А. Речовину, що є в свіжій капусті й овочах, позначили буквою С (це). Вітамін, котрий лікує пелагру, одержав назву РР (пе-пе), а той, що виліковує рахіт — D. Захисником від страшної хвороби бері-бері став вітамін В1 (бе). Отак і склалася азбука здоров’я.

Адже без вітамінів організм нездатний правильно засвоювати білки, жири, вуглеводи й мінеральні солі. Тільки ці чудодійні речовини є справжніми регуляторами процесів обміну в організмі людини. Можна було б ще чимало розповідати про вітаміни, але в цьому немає потреби. Головне — це не забувати про нагальну необхідність споживати в достатній кількості продукти, багаті на вітаміни:

  • масло (вітамін А);
  • дріжджі (вітамін В1);
  • жовток (А, D, В1);
  • м’ясо (В1, В2);
  • печінка (А, D, В1, РР);
  • нирки (РР);
  • олія (D);
  • хліб грубого помолу (В1, В2).

Овочі та фрукти, зокрема шипшина, чорна смородина, лимони, настій з хвої мають багато вітаміну С.

Всі ці продукти вкрай необхідні в раціоні дитячого харчування. Однак напровесні різко зменшується кількість вітамінів навіть в овочах і фруктах, тому рекомендується давати дітям вітаміни, які випускає наша промисловість у вигляді цукерок та сиропів.

Кiлькiсть переглядiв: 226